Over BoF

Books of Fantasy, uitgever van oorspronkelijke Nederlandstalige fantasy, SF en horror/suspense, sinds augustus 2007.

Ons fonds publiceert boeken van bekende en onbekend schrijftalent. Wil je ook deel van ons fonds uitmaken, lees dan meer over ons concept en stuur, als je het hiermee eens bent, een proeve van jouw kunnen naar alex@attest.nl.

Het CONCEPT van BOOKS of FANTASY

 

 NB: Books of Fantasy ontvangt de laatste tijd erg veel manuscripten. Houd daarom rekening met een langere beoordelingsperiode dan de normale twee, drie maanden!

Books of Fantasy- BoF jij even!

Books of Fantasy is een ambitieuze, professionele uitgeverij voor het fantastische boek met al meer dan twintig titels op haar naam. BoF brengt sinds augustus 2007 boeken van nieuw en bestaand schrijftalent binnen het Nederlandse taalgebied uit. Auteurs die het verdienen om uitgegeven te worden, maar die bij de bestaande reguliere uitgevers geen kans krijgen.
Niet omdat hun manuscripten niet goed genoeg zijn, maar omdat reguliere uitgevers liever kiezen voor het vertalen van buitenlands werk. Books of Fantasy wil echter vooral een uitgeverij voor nieuw Nederlandstalig talent zijn. Talent dat ook bereid is met ons mee te investeren. Ben jij zo iemand? Dan bof je met BoF! 

Geen printing on demand!

BoF is geen POD uitgeverij. We selecteren zeer kritisch de ons toegezonden manuscripten en drukken meteen een behoorlijke oplage om zo de verkoopprijs laag te houden. Hierdoor is de drempel voor de lezer om met je boek kennis te maken, eveneens laag.

 Professioneel

Word je – na beoordeling van je manuscript – uitgenodigd om een plaats in ons fonds te krijgen, dan gaan we professioneel met je manuscript aan de slag om een zo fraai mogelijke uitgave te verzorgen. Aansluitend werken gedegen vormgevers aan de opmaak van het binnenwerk en de kaft van je boek.
Met andere woorden: Books of Fantasy faciliteert en begeleidt bij het herschrijven van de pennenvruchten, denkt mee bij het vinden van de juiste cover en verzorgt de lay-out. Ook regelt BoF een ISBN-nummer, opname in de bibliotheken en wordt het boek aangeboden aan boekwinkels (via CB).

Eigen investering

 Omdat BoF jou als auteur, mits je geselecteerd wordt, graag wil uitgeven, zouden we eigenlijk ook alle kosten voor onze rekening moeten nemen, maar… de ervaring leert ons dat het professioneel uitgeven van een debuterend talent in dit genre maar al te vaak een verliesgevende zaak is.

Dit ligt ook voor een groot deel aan de bereidheid van de auteur zelf om zijn/haar boek onder de aandacht te brengen, zich bij beurzen te presenteren et cetera. Omdat niet alle auteurs bereid of in staat zijn hier met ons aan mee te werken – wat wel nodig is om als beginnend auteur een eerste uitgave tot een succes te maken – hebben we besloten om van participerende auteurs een bijdrage van 1.950 euro vragen.

In ruil daarvoor krijg je zelf honderd exemplaren van je boek, naast de minimaal tweehonderd exemplaren die wij, via al onze verkoopkanalen, namens onze uitgeverij aanbieden aan particulieren en boekhandels.

 Hiermee leggen we de keus om al dan niet actief mee te werken bij de auteur, maar ook de financiële consequenties. Met een beetje moeite kun je met die honderd boeken makkelijk circa 1.500 euro van je inleg terugverdienen; naast de royalty’s die wij uitkeren over de door ons verkochte boeken.

De eigen bijdrage is dus bedoeld als stimulans voor beginnende schrijvers om met ons de eigen naamsbekendheid en verkoop te vergroten.

 Maar… een uitgever hoort mij toch te betalen voor een boek?

 Ja, en nee. BoF probeert jou in alles te helpen bij het uitvoeren van je ambitie. Dat is zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met jouw boek; dus lezers vinden! Is BoF dan echt zo uniek, c.q. de uitgever waar jij moet worden ondergebracht? Oordeel zelf! Als (beginnend/onbekend) auteur heb je diverse opties:

 A. Bestaande (grote) uitgevers binnen je genre benaderen.
Maar: zelfs als je manuscript heel erg goed is, biedt dit nog geen garantie voor publicatie. Je bent een onbekende naam en dat vraagt een fikse investering die lang niet iedere uitgever wenst te maken. Ergo: slechts één op de duizend toegezonden manuscripten wordt gepubliceerd. Al die andere 999 auteurs hebben het nakijken. Jij waarschijnlijk ook.

B. Eigen beheer: kost veel tijd, geld en energie.
Jij moet alles doen wat doorgaans een uitgever doet (opmaak, drukken, promotie, verspreiding). Bovendien mis je de expertise van een uitgever en kost het promoten van je boek je veel meer dan het ooit oplevert. (geloof ons: we kennen het klappen van de zweep. Zo heeft BoF-oprichter Alex de Jong dit allemaal al meegemaakt. Hij liet tweeduizend exemplaren van zijn eersteling drukken, vroeg Jos Weijmer (illustrator en uitgever) om een coverillustratie te maken en begon met het avontuur; puur uit eigenwijsheid. Het heeft hem zeker tienduizend euro gekost en, over een periode van drie jaar, circa tienduizend euro aan opbrengsten gebracht; kortom: veel tijd, energie, moeite en geld, waarbij het laatste wel werd terugverdiend, maar toch… wat een moeite…

 C. POD (Print on Demand).
Kies je voor Printing On Demand (er zijn zat aanbieders en desnoods helpen we je er eentje te vinden), dan kost de publicatie van je boek je in het gunstigste geval helemaal niets. ‘Prachtig, beter dan BoF’, horen we je zeggen. ‘Dat scheelt weer 1.950 euro en levert zelfs geld op, want ik krijg ook nog eens tien procent royalty’s.’ Tja, de grote vraag is: wat wil je met je boek? POD-‘uitgevers’ nemen nagenoeg alles wat ze aangeboden krijgen meteen op. Ze doen niet aan kwaliteit, maar aan kwantiteit. Omdat ze geen investering vragen, kunnen ze je niet begeleiden in het herschrijven van je boek. Aangeboden manuscripten worden klakkeloos overgezet naar boekopmaak en gedrukt.

 Dat heeft een fiks aantal nadelen:
– Je boek heeft niet de kwaliteit die het met goede tekstedit zou kunnen krijgen;
– Je boek ligt, stel dat het wel heel erg goed is, in de etalage waar tientallen ‘mindere broeders’ ook hun boek hebben liggen, dus kun je je afvragen of ‘het publiek’ jouw boek wel ooit een kans geeft en het op basis van cover en tekstfragment goed genoeg acht om te kopen; bovendien:

POD is een methode waarbij er iedere keer één boek (of enkele per keer) wordt gedrukt. Dat is een duur proces. Omdat de uitgever er ook nog eens aan wil verdienen (ze moeten toch ergens hun geld vandaan halen) en jij ook nog royalty’s moet krijgen, is de prijs van het boek doorgaans erg hoog. Hiermee creëer je, als beginnend auteur, een enorme drempel naar het grote lezerspubliek (ter vergelijking: een BoF-boek van maximaal 320 pagina’s kost 16,95; voor een vergelijkbaar boek dat via het POD-principe wordt vervaardigd moet al snel 23,95 of meer worden betaald. De kans dat je boek dus veel wordt verkocht is erg klein. Immers: wie gaat er nu, op basis van een aanbeveling in een webshop vol slechte boeken, jouw boek voor dat bedrag kopen? Je mag al blij zijn wanneer familie en vrienden je boek bestellen, maar veel meer dan dertig/veertig boeken zul je nooit verkopen. Ergo: je ambitie om door te breken strandt hier.

En mocht je manuscript wel potentie hebben, dan zit je vast aan een POD-uitgever die jarenlang het alleenrecht op de publicatie van je boek heeft. Ook op verbeterde, herschreven versies. Jammer.

 D. OF: Je kiest voor Books of Fantasy

 Bij ons staat niet de bereidheid om te investeren, maar de kwaliteit van je manuscript voorop. Zo ben je er van verzekerd dat je boek, als het goed genoeg is, wordt opgenomen in een kwaliteitsfonds. Lezers van BoF-uitgaven weten door deze werkwijze ook ‘automatisch’ dat jouw boek aan de door ons gestelde kwaliteitsstandaard voldoet. Dat geeft vertrouwen. Bovendien:

BoF is geen POD-drukker/uitgever, maar laat grotere aantallen in één keer drukken. Dat betekent dat een exemplaar veel goedkoper geproduceerd kan worden. Daarmee kunnen we de verkoopprijs laag houden, zodat de drempel voor de kopers ook laag blijft. Dat werkt verkoopbevorderend.

BoF ondersteunt je bij het verbeteren van je manuscript. We hebben een standaard hoog te houden en gaan je dus, als je daar qua manuscript nog niet bent, naar toe brengen. Dergelijke begeleiding kost tijd en dus geld, maar levert een beter eindresultaat dat ook jou als auteur moet aanspreken. Immers: alleen kwaliteit maakt dat mensen je boek aanbevelen en  verhoogt dus de kans op een betere verkoop.

BoF werkt met professionele opmakers en illustratoren, zodat binnenwerk en cover van je boek de juiste uitstraling hebben (bekijk ter illustratie maar eens de covers van boeken die je bij POD-uitgevers aantreft… zeg nu zelf: voel jij al de drang aldaar een boek te bestellen?).

BoF doet veel meer dan je boek aanmelden bij het Centraal Boekhuis, onze website en webshop. Je boek wordt ook actief gepromoot. Niet alleen adverteren we in Pure Fantasy (zodat je pal op de doelgroep laat weten dat je boek er is), ook maken we de publicatie van je boek kenbaar in onze aanbiedingsfolders naar de boekhandel, staan we met je boek op beurzen en evenementen en proberen we je boek constant (net als al onze andere uitgaven) onder de aandacht van het lezerspubliek en boekhandel te krijgen.

 Kortom: BoF doet er alles aan om je boek de aandacht te geven die het verdient. Een dienstverlening die – helaas – om cofinanciering van jou, de auteur, vraagt. Omdat we bij BoF nu eenmaal wel de passie voor het vak hebben, maar niet het geld om jou op weg te helpen. Sterker nog: grote uitgevers hebben dat ook niet en wijzen daarom je manuscript al af. Is een naam niet verkoopbaar, dan gaan zij per definitie niet met je in zee; hoe goed je boek ook is. Wij willen je daarentegen helpen bij het verwezenlijken van je droom. Omdat we die, als geen ander, begrijpen en onderschrijven.

 Het enige is dat we je niet financieel kunnen bijstaan. Wel op alle andere, eerder genoemde gebieden. En wanneer jij overtuigd bent van je eigen kunnen, wilt verschijnen in een kwalitatief hoogstaand en serieus fonds, dan weet je die investering van 1.950 ook wel ergens op te duikelen. Want zeg nu zelf: als je dat geld met de verkoop van je boeken terug kunt verdienen en zo je boek de beste kans van slagen mee kunt geven, waar hebben we het dan over? Grote vraag is en blijft: hoe serieus ben je en hoe ver kun en wil je gaan om door een gro(o)t(er) publiek gelezen te worden?

 Interesse? Vragen? Neem dan contact op met ons: alex@purefantasy.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s