Mark Laurence

Mark Laurence
Schreef voor Books of Fantasy het fantasy-SF-boek Het Sterrensnoer. Meer informatie over dit boek vind je hier. Wil je het direct bestellen in onze webshop, dan klik je hier.

Het was in de jaren zestig van de vorige eeuw dat ik op het station in Utrecht, reizend tussen Leiden en Groningen, elke veertien dagen een boek kocht om in de trein te lezen. Zo gebeurde het dat ik in het bezit kwam van een Prisma-pocket dat je nog altijd in mijn boekenkast kunt vinden. Een verhaal – ´Een stad vol Chash´ heette het – van ene Jack Vance; een voor mij totaal onbekende schrijver. Het gevolg van die aankoop was dat ik op zeker moment door de conducteur erop werd geattendeerd dat de trein al even geleden in Groningen was aangekomen.

Ik ben Vance nooit meer kwijtgeraakt, om het beeldend te zeggen. Later kwam ik natuurlijk ook in aanraking met andere sf-schrijvers: Heinlein, Lee, Van Vogt, Anderson. Maar Jack Vance is altijd mijn favoriet gebleven. Zelfs Tolkien, die me in de ban van de epische fantasy bracht, kon de Meester niet van zijn voetstuk verjagen.

Decennia lang had ik de wens zelf een boek te schrijven. Een lekker dik boek dat de epiek van Tolkien paarde aan de knipoogstijl van Vance, maar dat vooral geen kloon of kruising mocht zijn van ´Tchai´ en ´LotR´. En zo begon ik een kleine tien jaar geleden aan ´Het Sterrensnoer´- ja, ik ben een laatbloeier. Met af en toe flinke onderbrekingen schreef ik door, al improviserend naar een nog onbekend einde. Organisch schrijven heet dat. Een riskante manier van creatief zijn, heb ik ondervonden.

Soms, als de inspiratie voor het boek in wording even weigerde mee te werken, schreef ik verhalen, waarvan ik eentje inzond naar de Paul Harlandprijs. Ik haalde er een 22e plaats mee. Niet slecht, maar ook geen topper dus. Toch werd ik korte tijd later benaderd door een van de juryleden, een zekere Alex de Jong. Hij vroeg toestemming om mijn verhaal te mogen opnemen in zijn eerste jaarbundel van Pure Fantasy. Welke debutant zegt nou ´nee´ op die vraag?

Weer later, mijn boek was intussen voltooid, vroeg ik Alex of hij mijn geesteskind in zijn BoF-reeks wilde uitgeven. En nu was het Alex die geen ‘nee´ zei.
Zo is het gekomen.

Website: www.marklaurence.nl

 

BoF Boeken: Het Sterrensnoer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s